Wyjątkowe zioła

Świeże zioła dzień w dzień - jakie gatunki można hodować na parapecie? Zioła w doniczkach to doskonałe rozwiązanie dla ludzi, którzy marzą o świeżych produktach w kuchni, niemniej jednak nie mogą pozwolić sobie na prowadzenie ogródka. W domu można hodować różnorakie gatunki jadalnych roślin, które będą świetnym dodatkiem do wielu potraw. Parapet może okazać się optymalnym środowiskiem do życia dla bazylii, wymaganej do przygotowania dań kuchni włoskiej oraz mięty, która okaże się orzeźwiającym dodatkiem do lemoniady.

W doniczce można posadzić też tymianek i oregano, a świeży szczypiorek i pietruszka idealnie podkreślą smak sałatek. Zioła w doniczkach, oprócz czysto praktycznych funkcji, mogą być też elementem wystroju kuchni, podkreślając jej przytulną atmosferę. W jaki sposób dbać o zioła w doniczkach? Aby utrzymać na prawdę ładny wygląd a także świeży smak ziół, trzeba kierować się kilkoma ważnymi zasadami uprawy. Doniczki należy ustawić w nasłonecznionym miejscu, ponieważ rośliny potrzebują do życia promieni słonecznych - bez nich obumierają. Należy również pamiętać o regularnym podlewaniu naszych zielonych podopiecznych, w szczególności istotne jest to w upalne dni, gdy woda w naturalny sposób paruje do otoczenia. Następnym aspektem, na który warto zwrócić uwagę, jest wyselekcjonowanie stosownej gleby a także zbudowanie warstwy drenażowej - na dnie doniczki powinien znajdować się piasek, dzięki czemu nadmiar wody będzie mógł swobodnie w niego wsiąkać. Stosując się do tych zasad będziemy mogli dłużej cieszyć się z ziół wyhodowanych w swoj kuchni.
Polecamy: rukiew wodna.