Zamrażanie szokowe działa podobnie. Forma zamrażania sprawia, że ewentualne uszkodzenia nie mają miejsca, bo produkt zamrożony w ten sposób nie zdąży się zepsuć. W sytuacji wielu innych metod mrożenia do zepsucia się może dojść szybko, a tutaj w ogóle nie ma takiej obawy. Szokowe metody ch łodzenia i mrożenia są wyjątkowo skuteczne i wybierane już coraz częściej, z całą pewnością częściej niż inne metody. To z kolei przywodzi na myśl, że są to sposoby skuteczniejsze. W większości profesjonalnych chłodni i mroźni stosuje się tylko takie metody, bo one umożliwiają sporą oszczędność czasu, co w innych przypadkach byłoby zwyczajnie niemożliwe. Dzisiaj widzimy perfekcyjnie, że każdy, kto para się prowadzeniem chłodni czy mroźni będzie równocześnie zainteresowany tym, by zwiększyć wydajność własnego działania i równocześnie zaoszczędzić środki finansowe, jeżeli jest to jedynie możliwe. Metodą szokową można mrozić i chłodzić różne produkty, wręcz te wyjątkowo mało odporne i bardzo szybko psujące się.
Warto zobaczyć: schładzanie szokowe.